Wedstrijdinformatie
Roeien

Wedstrijdinformatie
Roeien

Het roeien is het afsluitende onderdeel en vindt plaats op zondagmiddag op de Dieze van Engelen tot aan het Stadsstrand nabij het vlot van RV De Hertog. Dit is een ander roeiwater dan tijdens de Dommelregatta wordt gebruikt.
Dit is de Presentatie voor de Deelnemers met info over het traject: PVP2017 briefing ROEIEN_kl>>.

Kaart roeitraject

Hier is het filmpje van het oproeitraject:

Hier is het filmpje van het wedstrijdtraject:

Het routekaartje:
Download hier de kaart van het roeitraject als pdf: Route roeien.

Bepalingen roeien

Bepalingen Roeien

 • Afstand: 3,5 kilometer.
 • Het startnummer dient op het wedstrijd- én op het eventuele oproeitenue duidelijk zichtbaar op de rug te worden gedragen. Als er in de tweezonder wordt geroeid, dan dienen beide roeiers hun eigen nummer te dragen.
 • Boegnummers zijn verplicht.
 • Deelnemers worden opgeroepen hun boot te water te laten en dienen aanwijzingen van de vlotcommissaris op te volgen.
 • De vlotten sluiten 45 minuten voor de start van de race. Na het sluiten van de vlotten is oproeien niet meer toegestaan.
 • Alle ploegen dienen zich 10 minuten vóór de start achter de voorstart te bevinden, dus vóór 14.50 uur. Indien dit niet het geval is, zijn sancties mogelijk en eventueel uitsluiting.
 • Het is voor de start verboden om over het wedstrijdparcours richting RV De Hertog te roeien.
 • Deelnemers dienen de het Reglement voor Roeiwedstrijden (RvR) toe te passen. Hier vind je de PPP  ‘Toelichting inhaalsituaties lange baan’  met dank aan de organisatie van de HeadoftheriverAmstel: Toelichting_inhaalsituaties_2017_16-9 1.04 MB. Dit is de situatie voor wedstrijden op de Amstel, maar de wijze waarop ingehaald mag worden is volgens het wedstrijdreglement van de KNRB.

Nummers

 1. Groot rugnummer midden op de rug.
 2. Groot rugnummer op oproeitenue.
 3. Boegnummer in boegnummerhouder.

 

 

 

Info roeitraject

Roeiparcours: Dieze, vanaf Engelen naar ‘s-Hertogenbosch, 3.500 meter

Oplijnen: in 2 of 3 vakken vanaf Sluis Engelen.
Voorstart: 25m ten noorden van de lijn met Kasteel Meerwijk (ligt op 75m van de start).
Start: Ter hoogte van de kade Graaf van Solmsweg, nabij Cafetaria d’n Dijk. De start zal worden gemarkeerd door vlaggen van de  organisatie.
Finish: Ter hoogte van het stadsstrand / vlot (tussen Gamma en Diezebrug).

Afstand vanaf start tot 1e brug (Diezebrug / A59) = 750m.
Afstand van start tot 2e brug (brug Zandzuigerstraat) = 2.600m, dus: 900 TO GO.
Afstand van start tot midden onder 3e brug (Spoorbrug) = 3.200m dus: 300 TO GO.
Afstand van midden onder Spoorbrug tot finish = 300m.

In dit traject bevinden zich 3 bruggen, waarbij de hoofdgaten (BREED GENOEG en HOOG GENOEG) zijn en voorzien van dukdalven. Brug 1 (A59) en 2 (Zandzuigerstraat) in het wedstrijdparcours hebben ook zij-gaten die BREED en HOOG GENOEG ZIJN, maar wel veel smaller dan de hoofdgaten. De start ligt iets meer dan 3,5 km en de finish op minder dan 300 m van RV de Hertog.
Extra ruimte om op te roeien is er richting Sluis Engelen en ruimte om uit te roeien is er op de Aa, dus gewoon de stad inroeien, voorbij het vlot van De Hertog.

Oproeien
Het traject voor oproeien is gelijk aan het wedstrijdparcours, maar dan in omgekeerde richting. Om op de Ertveldplas de juiste route te volgen zullen 3 boeien worden uitgezet. De lijn die deze boeien maken zijn te beschouwen als een ‘wallekant’, die de te varen route markeren. Motorboten worden ingezet om de te volgen route en veiligheid van roeiers  te ‘bewaken’. Tussen voorstart en Sluis Engelen is er nog 1 kilometer aan ruimte om te blijven warm roeien, houd stuurboordwal en blijf omkijken.

Oplijngebied, voorstart en start
Er staan kamprechters bij het oplijngebied, bij de voorstart en de start. Er is nog een kleine kilometer tot Sluis Engelen, dus voldoende ruimte om op te lijnen. Men ligt hier redelijk beschut. De sluis is dicht en wordt NIET bediend.
Er worden 3 oplijnvakken gecreëerd. I: de ploegen liggen opgelijnd, II de ploegen zoeken positie III vrije positie (dichtsbij de sluis).

Finish
Deze is bij het stadsstrand / vlot, tussen Gamma en Diezebrug. De Finish is gemarkeerd met vlaggen.
Er is geen ruimte om uitgebreid stil te liggen. Dat kan 300 m verder,  even na de bocht, wel (zie uitroeien). Graag na de finish 2 seconden uithijgen en dan doorvaren tot na de bocht onder de Diezebrug, richting vlot van RV De Hertog.

Uitroeien en aanleggen
Er kan direct aangelegd worden (juiste aanlegrichting, zeker bij stroming) of men kan het vlot van De Hertog voorbij varen met de bocht mee om de Citadel en verder uitroeien op de Aa (smaller stadskanaal). Na de eerste bocht voorbij het vlot is ook ruimte om te laten lopen en uithijgen. Indien er veel stroming staat dient aangelegd te worden in de richting zoals men vanaf de wedstrijd komt aanvaren. Komt men terug van het uitroeien op de Aa en er is stroming of drukte aan het vlot, dan eerst De Hertog voorbij varen richting Diezebrug, rondmaken en aanleggen tegen de stroom in.

Overig verkeer
Sluis Engelen wordt niet bediend, alle vaste schippers, rondvaart-organisaties, watersportverenigingen en overige watergebruikers zijn geïnformeerd over het evenement. Mocht er toch een verdwaalde pleziervaarder of visser het parcours op komen, zullen Hertogboten ingrijpen. Wij hopen hiermee alles gedaan te hebben om overige gebruikers van het wedstrijdparcours te weren.

Bestand .gpx

Download hier het ZIP-bestand PVP 2017 – roeiparcours in .gpx.

 1. Download het gpx bestand en sla lokaal op in je map
 2. Om te openen moet deze eerst uitgepakt / ge-unzipt worden
 3. Dan laden in je navigatieprogramma of openen via Google maps
 4. Open Google Maps
 5. Klik linksboven in menu
 6. Kies mijn plaatsen
 7. Kies Kaarten
 8. Klik onderaan op Kaart maken
 9. Klik op importeren
 10. Klik op uploaden, een bestand van de pc kiezen
 11. Zoek in je map het betreffende bestand en klik
 12. Google maps opent het parcours