Wie was Paul Veenemans?

Wie was Paul Veenemans?

Paul Veenemans was een veelzijdig atleet die uitblonk in vier verschillende takken van sport: roeien, fietsen, schaatsen en hardlopen. Paul Veenemans werd onder meer Nederlands roeikampioen in: 1969 (vier met stuurman), 1971 (skiff en acht) en 1972 (skiff en dubbeltwee). In 1972 nam hij, in de dubbeltwee, deel aan de olympische spelen in München.

Op 6 februari 1973 overleed hij op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk. De toenmalige penningmeester van de KNRB, Jan Fortuin, stelde een wisselprijs ter beschikking voor een wedstrijd bestaande uit roeien, wielrennen, schaatsen en hardlopen.

Zo ontstond de Paul Veenemansprijs, kortweg PVP.

Het karakter van de wedstrijd is door de jaren heen onveranderd gebleven: de beste allround atleet en atlete winnen de prijs. Jaarlijks wordt de Paul Veenemansprijs door een andere vereniging georganiseerd. De wedstrijd werd in 1975 voor het eerst door Nereus georganiseerd.  Op 11 en 12 november 2017 organiseert RV De Hertog de Paul Veenemans Prijs.

Uit de oude doos.

Het is 1964… en Paul Veenemans doet mee met de Europese kampioenschappen in de twee zonder.
Je ziet hem aan het einde van het filmpje in beeld als hijzelf in de boot zit en een Europese gouden medaille opstrijkt. . Europese kampioenschappen heren 1964: